Van een trotse moeder (2024-03)

Van een trotse moeder – Christel Ruts

Ik las laatst dat de trots van ouders op hun kinderen vanuit pedagogisch standpunt niet mag doorslaan. Het is beter te zeggen: dat heb je goed gedaan i.p.v. te zeggen: ik ben trots op jou. Het moet namelijk meer gaan om wat het kind heeft gedaan dan om het gevoel daarbij van de ouder. Anders kan het
kind eruit afleiden dat hij zijn ouder trots moet maken.

Nu schrijf ik toch als trotse moeder!

Want ik ben trots op mijn beide zonen, die deze zomer 29 en 27 jaar werden, en die zich tot prachtige jonge mannen hebben ontwikkeld en ontplooid ondanks het vreselijke gebeuren dat ze moesten meemaken: de ziekte, het overlijden, het afscheid van hun bijzondere vader op 29 februari, in het jaar
dat zij in de zomer 10 en 13 jaar jong werden.

Beide zonen zijn er op hun eigen manier mee omgegaan; met de rouw, met het verdriet, met het onherstelbare en grote gemis. En we zijn er samen mee omgegaan:
heel veel mensen, familie en vrienden én de kerkgemeenschap zijn hen tot grote steun geweest.

Begin van dit jaar mocht ik als één van de eerste het manuscript lezen van
het boek dat Johannes aan het schrijven was.
Wat ik tot dan niet ten volle heb beseft is dat hij naast de rouw een ander heftig proces doormaakte in zijn puberteit. Daar heeft hij veel van verborgen gehouden.
Nu lezen velen zijn boek: Classical Queers; een neerslag van het onderzoek dat hij met een team heeft gedaan bij de Vlaamse klassieke radiozender KLARA met persoonlijke getuigenissen van Johannes.
In podcast en boek worden queer kunstenaars tot leven gebracht en wordt ingegaan op het moeizame emancipatieproces door de eeuwen heen: het gaat over een indrukwekkende groep queerpersonen die naam maakten in de kunsten. O.m. Peter Tsjaikovski, Ethel Smyth, Henriette Bosmans, Oscar Wilde, Benjamin Britten en Freddie Mercury komen aan bod.

Voor het boek en de podcast heeft Johannes bisschop Dirk Jan Schoon geïnterviewd met de vraag hoe kerken stonden/staan tegenover queer￾personen.

Wat staat hier nu over in de bijbel en wordt dat niet vaak verkeerd aangehaald.
Gaat het in de bijbel niet vooral over liefde…?
De Oudkatholieke kerk is via de podcast en het boek extra én op een positieve manier onder de aandacht gekomen; mede door de aandacht die er in de media aan is gegeven.

Mijn advies is te luisteren en/of te lezen…

Christel Ruts

Podcast: Classical Queers, 8 afleveringen:
Classical Queers podcast | VRT MAX

Boek: Classical Queers / Johannes Wirix-Speetjens, Borgerhoff & Lamberigts, 2024, 222 pag., Euro 22,99.