Jongerenreis naar Taizé

Eind april organiseert het Oud-Katholiek Jongerenpastoraat in samenwerking met Taizé in Amsterdam een groepsreis naar Taizé. Daar, in dat kleine Franse dorpje, komen jaarlijkse duizenden jongeren bij elkaar. Dat lijkt haast onwerkelijk, want wat heeft zo’n dorpje waar alleen een bus komt nou te bieden?

In 1940 besloot de 25-jarige Roger om naar zijn moederland Frankrijk te vertrekken. Hij was ervan overtuigd dat hij slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog moest helpen. Gewone mensen, met hun eigen achtergrond en religie, die op de vlucht waren gegaan ving hij op in een vervallen huisje in Taizé.Roger kreeg al snel hulp van familie en vrienden. Ze vormden een hecht team.

Omdat Roger deze vluchtelingen hielp liep hij het gevaar om te worden opgepakt. In 1942 werd hij op tijd getipt en verhuisde hij met de hele groep helpers naar Genève (Zwitserland). Daar begonnen ze een gemeenschappelijk leven te leiden, zoals de eerste christenen deden. Ze deelden een huis en leefden samen zonder onderscheid te maken tussen katholieken, protestanten en orthodoxen.

Na de oorlog kwam de groep onder leiding van broeder Roger terug naar Taizé. De groepsleden hadden allemaal belooft om samen te blijven. Een klein oecumenisch klooster was geboren.

Als snel groeide de groep broeders en werden allerlei werkzaamheden verricht. Het klooster ontfermde zich over weeskinderen en de broeders bezochten krijgsgevangen. Vanaf 1960 kwamen de eerste jongerengroepen over de vloer en de stroom jonge bezoekers bleek niet meer te stuiten.

De eerste grote jongerenontmoeting werd in 1966 gehouden en nog steeds wordt elk jaar (in een ander land) een ontmoeting georganiseerd waar duizenden jongeren bij elkaar komen. In 2010 was de ontmoeting in Rotterdam. Dit heeft jongeren geïnspireerd om zelf ook gebeden te houden zoals in Taizé gebeurd.

Over heel de wereld komen sinds die tijd jongeren bij elkaar om te bidden in de ‘stijl’ van Taizé: gebedsvieringen van ongeveer een half uur met de typische mantra-achtige muziek. Muziek die je ook nog eens makkelijk kunt meezingen.

In Taizé zelf zijn drie gebedsdiensten. In de kerk passen honderden jongeren die op meditatiebankjes en kussens op de grond zitten. In het midden van de kerk zitten de broeders als een lange sliert van voor naar achter, omringt door de jongeren.

Maar er wordt niet alleen gebeden, er wordt ook gewerkt! Eten koken, eten uitdelen en afwassen, poetsen en nog meer. ’s Ochtends is er ook nog een momentje reflectie in groepjes op een thema. Er is natuurlijk ook veel ruimte voor ontspanning en gezelligheid, het is ten slotte ook een beetje vakantie!

Goed om te weten

Jongeren van 15 t/m 29 jaar worden van harte uitgenodigd om mee te gaan. 

 

21 april Kennismakingsbijeenkomst in de Paradijskerk te Rotterdam

23-30 april Taizéreis

1 juni Terugkomavond in de Nassaukerk te Amsterdam

 

Aanmelden: www.okj.okkn.nl/pagina/941