De Antonius Gemeenschap is een groep van mensen die zich concreet inzetten voor kwetsbaren in Haarlem en wil bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen in armoede en in sociaal isolement. We richten ons op oudere of eenzame mensen en op gezinnen en kinderen die in armoede opgroeien.
Wij doen dit werk vanuit een regel en die is:
Niets te ondernemen zonder eerst de samenwerking met andere partners in de stad, omdat we geloven dat samenwerken het duurzaamst is en bijdraagt aan solidariteit in de stad.
De vele activiteiten kunnen we samenbrengen in 4 pijlers:
- Antonius Kookt Koken en samen eten met mensen uit de buurt; high tea’s in verpleeghuizen; samen met mensen met een beperking koken voor zwerfjongeren; een buurtbistro in het centrum; in de herfst/wintermaanden elkaar bemoedigen met een simpel emmertje soep in Soep Support.
- Armoede en perspectief We geven leiding aan een netwerk van professionele en vrijwilligersorganisaties in Haarlem om gezamenlijk op te treden tegen armoede in gezinnen en de kansen te vergroten voor kinderen die in armoede opgroeien. Het doel is om de generatiecirkel van armoede te doorbreken.
- Vrede en gerechtigheid Als ambassadeur voor de Vrede organiseren we in samenwerking met PAX Nederland en een 20-tal organisaties de Haarlemse Vredesweek; het maandelijks Vredesgebed, ezingen en bijeenkomsten.
- Geloof en samenleving De Franciscaanse waarden die niet beperkt zijn tot een religie of geloofsovertuiging dragen we uit in de maandelijkse bijeenkomst Aperitief voor de ziel, vieringen en lezingen.
De Haarlemse Jongerenraad, een vreemde eend in de bijt of?
De toekomst is aan de jongeren; daarom willen we bijdragen aan de bewustwording van jongeren ten aanzien van de noden in de samenleving en aan het versterken van hun positie en hun ontwikkelkansen.
Dit doen wij door middel van een Haarlemse Jongerenraad waar leerlingen van diverse middelbare scholen ieder jaar in overleg en samenwerking met de Gemeente Haarlem plannen maken, onderling debatteren en uiteindelijk aan het einde van ieder schooljaar plannen presenteren waar de Gemeente Haarlem dan ook daadwerkelijk iets mee gaat doen. Zo leert deze generatie dat zij het verschil kan maken.
Ons motto: ontmoeting en verbinding
Kenmerkend voor de 4 pijlers is ontmoeting en verbinding tussen verschillende partners/organisaties, tussen vrijwilligers en gasten. Onze ontmoeting en verbinding reikt verder dan doelgroep om het zo te noemen.
Door samen te koken en te eten, door te luisteren, door samen te werken, door samen te debatteren en plannen te maken leer je de ander kennen en kunnen vooroordelen verdwijnen. De start van een vredig samen – leven en bruggen slaan tussen de kloven van rijk en arm, van jong en oud, van Nederlands en vreemdeling. Het bij elkaar brengen van verschillende werelden en culturen.
Onze inspiratiebron
Wij halen onze inspiratie uit de kernwaarden van de Franciscaanse orde uit de 13e eeuw. Franciscus nam afscheid van de rijkdom van zijn familie en ging zich inzetten voor de zwakkeren, tegen alle gewoonten en tradities in van de middeleeuwse samenleving. In zijn tijd nogal rebels. De Franciscaanse waarden zijn: oog voor de kwetsbare mens, zorgen voor en het goede zien in de ander. Maar ook leven in eenvoud, open staan voor andersdenkenden, aandacht voor de eigen kwetsbaarheid, leven in bescheidenheid en dankbaarheid voor wat je geschonken wordt. Steven naar vrede en rechtvaardigheid.
Zorgdragen voor de kwetsbare schepping. Hoe doet de Antonius Gemeenschap dat
Door te doen! Geen grote woorden, maar vooral daden; geen ingewikkelde regels of procedures. Vaak kleine stappen en een lange adem.
Een belangrijk uitgangspunt om nogmaals te onderstrepen is bovendien dat we nooit iets alleen doen. “De droom van een mens blijft een droom, de droom van velen wordt werkelijkheid” aldus bisschop Dom Helder Passoa Camara. Daarom zoeken we bij al onze activiteiten een partner in de stad.
Uit de ideeën van de mensen van de Antonius Gemeenschap komen vaak duurzame initiatieven voort, die soms door anderen worden voorgezet, zoals de Voedselbank Haarlem en Stadsklooster Haarlem. Ook het zijn van een broedplaats voor nieuwe initiatieven, die door derden verder worden opgepakt, past bij onze doelstelling om gezamenlijk de leefbaarheid van de stad te vergroten!
Vaste activiteiten
- Iedere 1e maandag van de maand Vredesgebed voor Stad en Wereld van 12.30 tot 13.00 uur. Daarna gelegenheid voor koffie en thee.
- Iedere 3e zaterdag van de maand Het Aperitief voor de Ziel om 16.00 uur; een laagdrempelige viering van ongeveer 40 minuten met daarna gelegenheid voor een drankje en een hapje.
- Iedere dinsdag: Antonius Kookt, een buurtkeuken waarbij een driegangendiner voor €5,00 aan tafel wordt geserveerd. Aanvang maaltijd 18.00 uur.
Reserveren is verplicht info@antonius- gemeenschap.nl of bel/app 0633788675.
De even weken op locatie Openhuis, Professor Boumanstraat 1 (Schalkwijk).
De oneven weken op locatie Stem in de Stad, Nieuwe Groenmarkt 22 (Centrum)
Bijzondere activiteit: Het Aperitief van de Ziel van 20 januari 2024 zal ingevuld worden door een bijzondere voorstelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, van landgravin tot minderzuster gebracht door Peter Vermaat en Emma van Dobben.
Vrijwilliger worden? De Antonius Gemeenschap zoekt nog naar mensen die kunnen helpen bij onze buurtkeukens en onze high-tea’s in verzorgingstehuizen. Daarnaast zoeken we naar vrijwilligers die ons
bijvoorbeeld kunnen ondersteunen bij het organiseren van de Vredesweek en of andere grotere projecten. Interesse? Mail Wim Blüm
Voor meer informatie www.antonius-gemeenschap.nl