Actie Kerkbalans 2017

Voor de campagne van 2017 is het thema: Mijn kerk verbindt. We zijn voor de kerk verbonden met God, met elkaar en met de generaties voor en na ons. We houden elkaar vast in geloof en verbinden ons met mensen die steun nodig hebben. Nu het steeds vaker ‘ieder voor zich’ lijkt te zijn, is het de kerk die verbindt. Geef aan die verbinding. Geef aan kerkbalans. 
Wat vroeger vanzelfsprekend was, is dat tegenwoordig niet meer. De kerken zaten op zondag vol met gelovigen en de parochies konden zich financieel goed bedruipen. Dat is jammer genoeg bij veel parochies niet meer zo. Niet alleen in ons kerkgenootschap, maar ook in de meeste andere. 
 
Ook in onze parochie is het aantal kerkgangers teruggelopen. In 2004 waren er gemiddeld per dienst 41 personen en in 2015 gemiddeld 29. Dat is in 2015 dertig procent minder dan in 2004. Voor het houden van een dienst is dat niet te weinig. Want u weet: “Waar twee of meer in Mijn naam verenigd zijn, ben Ik in hun midden”. Maar voor de portemonnee van de parochie is dat wel te weinig. Daarom is de aktie Kerkbalans nog meer dan voorheen hard nodig. En vooral de opbrengst daarvan. 
 
In de Gemeentevergadering van 13 november jl. heeft het kerkbestuur de financiële jaarrekening over 2015 en de begroting voor 2017 gepresenteerd. De jaarrekening 2014 sloot met een klein negatief saldo. Maar de begroting voor 2017 liet een vele malen groter negatief saldo zien van ruim € 60.000,00. Dat komt omdat er de komende 10 jaar behoorlijk moet worden geïnvesteerd in het onderhoud van onze kerk en alles wat daarbij hoort. En daar ligt het kerkbestuur wel een beetje wakker van omdat de parochie inteert op haar vermogen en de bodem van haar portemonnee begint te zien. Het kerkbestuur is daarover met de landelijke kerk in gesprek gegaan. 
 
De opbrengst van kerkbalans was in 2013 € 17.696, in 2014 € 15457 en in 2015 € 15325. In dit jaar 2016 doen 26 één- of meerpersoonshuishoudens mee met kerkbalans. Het zou fijn zijn als dat er wat meer zouden kunnen worden. En omdat het zo hard nodig is, doen we een beroep op alle parochianen, maar vooral die met de breedste schouders, om te bezien of er voor de parochie iets meer in zit nu het met de economie weer beter gaat. 

U kunt Uw bijdrage ook geven in de vorm van een Periodieke gift in geld. Bij deze vorm sluit u een overeenkomst met de parochie, waarbij u zich verbindt om minimaal 5 jaar achtereen een vast bedrag te schenken aan uw parochie. Daarvan moet een schriftelijke overeenkomst worden opgemaakt. Het voordeel hiervan is, dat de periodieke gift volledig is af te trekken voor de inkomstenbelasting. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Voor informatie hierover kunt u bij ondertekende terecht. Enkele parochianen maken van deze mogelijkheid al gebruik. 
 
U kunt de parochie ook gedenken in uw testament. Daarvoor zult u een gang naar een notaris moeten maken voor het opmaken van een notariële akte.       
 
Beste parochianen, uw kerkbestuur hoopt op een succesvolle aktie kerkbalans voor het kunnen betalen van alle kosten die moeten worden gemaakt om ons kerkzijn voort te kunnen zetten, zoals de kosten van de erediensten, de kosten van de pastoor en die van het onderhoud van het kerkcomplex. In de eerste helft van januari 2017 ontvangt u van het kerkbestuur per post of per e-mail de kerkbalansfolder. Doet u mee om de aktie succesvol te laten zijn? Bij voorbaat veel dank. 
 
Namens het kerkbestuur, 
 
Henny Verhaar, administrateur.