De liefde neemt haar kansen waar

Het is erg gemakkelijk om te denken dat met Valentijnsdag de liefde ronddwaalt en iedereen, die zich ervoor open stelt, bezwangert met dat gevoel dat er een ander is, die voor jou heel belangrijk wordt. Door de media wordt naar die bekende datum toe, 14 februari, een sfeer gecreëerd waarin iedereen ontvankelijker wordt voor die liefde. Als je wat nuchterder kijkt, dan weet je dat dit niet zo kan zijn. Het is een commercieel gekozen idee en het heeft zoveel succes gehad dat met Valentijnsdag meer bloemen worden verkocht dan met Moederdag, heb ik wel eens gelezen. Rond die datum wordt het in de natuur ook lente en ik denk dat dit de tijd is waarin mensen meer open gaan staan om hun geluk te zoeken bij een ander. De natuur opent zich voor een nieuwe ontwikkeling.

Als je aan iedereen zou vragen wanneer voor hem of haar de liefde is begonnen, dan zullen er niet velen zijn die antwoorden dat dit met Valentijnsdag is gebeurd. Voor mij is het dan ook een gewone dag zonder verdere betekenis. Voor mijn lief dus geen bloemen op die dag, er wordt ook niet op gerekend.

Ik voor mij, en beste mensen ik ben geen psycholoog, houd het erop dat de liefde zomaar plotseling kan ontstaan bij een ontmoeting tussen mensen. Soms moet die groeien en duurt het lang eer dat bijzondere gevoel ontstaat en bij anderen is het liefde op het eerste gezicht. Liefde is wel een wonderlijk begrip. Liefde zou eigenlijk moeten bestaan tussen vele mensen, die elkaar op deze wereld tegenkomen en op de een of andere manier een relatie met elkaar hebben, zonder dat dit nu een liefdesrelatie genoemd hoeft te worden. Wij moeten onze medemensen liefhebben als onszelf. Dat is een heel andere opdracht maar wel een heel mooie en als wij daarin zouden slagen, dan zou de wereld er veel beter uitzien.

Ik wens ons allemaal daarom veel liefde in de lente die voor ons ligt, als de natuur zich weer laat opbloeien in een schitterende kleurenpracht voor wie het maar wil zien en als je niet weet waar je kijken moet, op 23 maart opent De Keukenhof weer haar poorten, mooier dan ooit, te midden van de prachtige bollenvelden, zo mooi, om verliefd te worden.


Jan Sentveld