Verslag Wijdekerkdag (2022-5)

Op zaterdag 1 oktober ging ik met de trein naar Amersfoort voor de landelijke Wijdekerkdag. Wijdekerk is een stichting van LHBTI+ Christenen. Deze dag had als thema “Get together” en was na de jaren van beperkingen vanwege Corona weer de gelegenheid voor gelovige LHBTI+-ers om bij elkaar te komen.

Er was een gevarieerd programma, met workshops, de live opname van de podcast “Chris en Sieds zijn het!”, maar ook ruim tijd om met elkaar te praten tijdens de lunch en diner. Daarnaast waren er ook stands van verschillende groepen die zich bezighouden met het thema LHBTI+ en geloof. Zo ook een stand van de Transvisie groep “Transgender
en Geloof”.

Zelf heb ik aan twee workshops deelgenomen, in de ochtend de workshop “Ken je mij, wie ben ik dan?” van Alexander Noordijk en Kai Yung, waarin we aan de hand van Psalm 139 en meditatie ons zelf en elkaar beter leerden kennen. Alexander had een aantal vragen voorbereid die door deelnemers aan elkaar gesteld werden. Het leidde tot een heel openhartig gesprek en ontroerende momenten. In de middag heb ik aan de workshop “Bidden… broodnodig!” van Johan Lotterman deelgenomen waarin we stilstonden bij bidden en wat dat nu eigenlijk is. Het was erg leuk om hierin de verschillen tussen de verschillende kerken terug te zien in de inbreng van de deelnemers.

Voor mij het mooiste moment was om tijdens de lunch een goede vriendin tegen te komen die in mijn eigen coming out in 2019 een enorm belangrijke rol gespeeld heeft. Ze is geestelijk verzorger en voorganger in de PKN en vanuit die rol was ze hier al helemaal op haar plek, maar zij kwam nu hier als een van de mensen achter Wij de ouders, het netwerk van ouders van LHBTI+ kinderen van Wijdekerk (niet de verwarren met de anti-vaccinatie beweging met dezelfde naam).

Het was een inspirerende dag, met veel gelegenheid om met andere gelovige LHBTI+-ers in verbinding te komen, maar wat me wel opviel was dat de Oud-Katholieke Kerk hier erg afwezig was, terwijl het mijns inziens ook voor onze kerk een buitenkans zou zijn om de hand uit te steken naar mensen die nog zoekend zijn naar een accepterende kerk.
https://www.wijdekerk.nl

Esther van Enckevort