Woord van de Pastoor

Beste parochianen en vrienden van onze parochie,

Als parochie bereiden we ons voor op de Goede Week en het hoogfeest van Pasen, de eerste keer sinds 2020 zonder beperkingen i.v.m. Corona. Ik kijk ernaar uit en vind het tegelijk ook een beetje spannen – ik geloof het eigenlijk pas als we het ook daadwerkelijk gevierd hebben. te vaak zijn we de laatste twee jaar teleurgesteld in onze verwachtingen en moest op het laatste moment tóch nog geïmproviseerd worden.

Fijn om te ervaren dat we dat als parochiegemeenschap kunnen maar ook goed om daar niet altijd van afhankelijk te zijn

Één ding heeft de afgelopen periode wél opgeleverd: We zijn beter geworden in onze omgang met de mogelijkheden van de digitalisering. Uiteraard moet nog blijken wat blijft en wat dan toch weer verdrongen gaat worden maar de gestreamde dienst is vast een blijvend iets.

Uit de reacties die we ontvangen – de mails en ook de bijdrage in financiële zin – wordt duidelijk dat er naast de vertrouwde zondagse parochie die we kennen van onze eigen kerkgang ook een klein trouw “digitaal clubje” is van mensen die enkel op deze wijze betrokken zijn. Ik ben benieuwd wat daar in de toekomst uit gaat groeien. En ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat ik de digitalisering van de kerk , die érg belangrijk is, niet zo voortvarend ter hand had genomen als de omstandigheden niet zo waren geweest.

Maar ik blijf natuurlijk ook wie ik ben en dan moet ik bekennen dat ik tóch erg van het persoonlijk contact on site ben. En dan laat me dan een opmerking maken die me toch van het hart moet: de kerkgang op zondag is de laatste weken toch wel erg mat. Begrijpt u mij niet verkeerd. Ik ben niet van het opgeheven vingertje en heb respect voor ieders persoonlijke keuzes en ik zie ook helder dat er door verhuizing en andere persoonlijke omstandigheden mensen niet meer (kunnen) komen. Een feit is alleen ook dat de viering zelfs op het internet beter, warmer en overtuigender overkomt als we met een wat grotere parochie zitten. Dus vat dit als uitnodiging op om het na corona weer te proberen. Pak de oude routine weer op! En er is ruimte genoeg om ook nog wat afstand te houden als dat na deze lange periode met mondkapjes en anderhalve-meter veiliger en vertrouwder voelt.

En natuurlijk kijken in het kerkbestuur ook al verder dan Pasen: Houd u allen zondag 22 mei vrij in uw agenda. We willen dan in een feestelijke viering alle afscheiden, jubilea en bedankjes van de afgelopen twee jaar inhalen! Samen kijken naar de toekomst.

Ik wens u allen een goede opgang naar Pasen!

Met een hartelijke groet vanaf de Kinderhuissingel in Haarlem,

Robert Frede, pastoor