Boekje over de parochiegeschiedenis

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Oud-Katholieke kerk HH. Anna en Maria aan de Kinderhuissingel is ingewijd. Maar de geschiedenis van de parochie gaat veel verder terug. Al in 1636 sticht pastoor Augustinus Bloemaert een schuilkerk aan de Bakenessergracht. Dat geeft dus vele onderwerpen om over te schrijven. Voor het eerst is de geschiedenis nu gebundeld in een boek:

Anna en Maria in Haarlem, stukjes parochiegeschiedenis

 

Dit boek is een bundeling van artikelen die Michaël Maas vanaf 2004 in het parochieblad ‘de Schakel’ publiceerde. Als koster van de kerk heeft hij veel te maken met de materiële rijkdommen van de parochie: het vaatwerk, de gewaden en andere paramenten, het archief van de parochie en wat dies meer zij. Dat prikkelt niet alleen zijn eigen historische interesse, maar zet hem er ook toe aan om over de vondsten die hij doet te schrijven voor de lezers van het parochieblad. Omdat het parochieblad meestal bij het verschijnen van een nieuw nummer in de papierbak verdwijnt, is het goed dat Michael zijn bevindingen nu ook voor een breder publiek en in een blijvender vorm ter beschikking stelt.

 

De stukjes van Michaël geven inkijkjes in het geloofsleven van gelovigen in vervlogen tijden, vanaf het begin van de parochie na de Reformatie in de huiskerk van Augustinus Bloemaert tot in de eigen tijd. Uit de stukjes spreekt trots en verwondering. Trots, dat de huidige Oud-Katholieke kerk aan de Kinderhuissingel zo’n rijke geschiedenis heeft. En verwondering, dat de traditie van de kerk door alle eeuwen tot op de dag van vandaag wordt voortgezet. De groep die in Haarlem in de 18de eeuw de kant van de Cleresie koos, stichtte geen nieuwe kerk, maar zette de oude katholieke traditie voort, die zij zelf van haar voorgangers had ontvangen.

 

Zo is ook deze uitgave van Michaëls boek een bijdrage aan die traditie. De rijkdom van het geloof dat hij ontvangen heeft van wie ons voorgingen, geeft hij hiermee door aan wie na ons komen.
Het boek is in de Haarlemse boekhandels te koop voor € 15,95.

Het is ook te bestellen bij Michaël Maas: michael.maas@zonnet.nl