Haarlem geeft licht

Haarlem Geeft Licht is een initiatief van Stem in de Stad – en dus van alle kerken – en SOS Kinderdorpen. Gezamenlijk halen we geld op voor gezinnen in Haarlem die statushouder zijn en voor ontheemde kinderen in Syrië. U kunt ons helpen! Voor 5,- euro (of een veelvoud daarvan) koopt u al een lampje voor de Kerstboom op de Grote Markt. Heel Haarlem geeft licht als er 10.000 lampjes zijn verkocht. Op 6 december, als Sint weer op de stoomboot naar Spanje zit, worden om 17.00 uur op de Grote Markt de lichtjes ontstoken.

 

Bij Stem in de stad worden al veel activiteiten voor deze doelgroep georganiseerd. Extra hulp is hier ook van harte welkom!

Taal en Taart

Taal en Taart is iedere donderdag van 10.00 tot 11.30 uur voor mensen die hun Nederlands willen verbeteren. Dijkzichtlaan nummers 29 en 47 (in de flat op de begane grond). Wellicht gaan we in het nieuwe jaar ook een avondles verzorgen. 

Conversatieles: gratis, maar wel opgeven 

Dinsdag om de week. Eerste les op 27 november van 11.30 uur tot 13.00 uur
Klaar met inburgeren? Geen taalles meer? Maar je spreekt nog geen vloeiend Nederlands? Dan ben je dinsdags welkom bij Haarlem Mozaïek. Deelnemers bepalen zelf waar het over gaat. Tonny van de Vlugt ondersteunt en legt uit. Opgeven is wel noodzakelijk!! haarlemmozaiek@ziggo.nl . Geef het door aan mensen die al een beetje Nederlands kunnen! Amsterdamstraat 57

  

Praathuis: hulp gevraagd 

4 december 17:00 – 19:00 uur

De maandelijkse bijeenkomst is bedoeld voor nieuwe en oude Haarlemmers, ambtenaren, welzijnswerkers, vrijwilligers, belangstellenden, maatjes enz. 

Het loopt goed, maar we hebben nog een aantal gastvrouwen/heren nodig. 

Vind jij het leuk om – bijvoorbeeld met een maatje – af en toe (om de maand?) te helpen met hapjes serveren, glazen ophalen, afwassen enzovoort? Meld je  dan  aan! 

Informatie bij haarlemmozaiek@ziggo.nl. Het Praathuis is altijd op de Amsterdamstraat 57. 

  

Samen Hier! 

In januari starten we een nieuw programma in Haarlem samen met Justice & Peace uit Den Haag. Het programma richt zich op integratie van statushouders met behulp van al bestaande netwerken. Een Nieuwe Haarlemmer (of een gezin) wordt gekoppeld aan een groep van 5 personen die elkaar al kennen. Bijvoorbeeld van een sportclub of werk. Maar ook in kerken bestaan al veel netwerken. Een zangkoor, muziekgroep of Bijbelkring bijvoorbeeld. Wij zijn op zoek naar  10 van deze groepen die gedurende één jaar een plek in hun midden kunnen aanbieden voor een Nieuwe Haarlemmer.  Als groep krijgen jullie een training en alle verdere informatie die nodig is. 

Dit programma komt uit Canada, waarbij bleek dat integratie een stuk makkelijker gaat wanneer een statushouder gebruik kan maken van het netwerk van 5 personen in zijn omgeving. Meer lezen: https://www.justiceandpeace.nl/initiatives/samen-hier/.  

Interesse? Meld je aan bij myrnabockhoudt@stemindestad.nl

  

Zorgverzekering: Vrijwilligers gevraagd 

De Gemeente Haarlem  biedt samen met zorgverzekeraars Univé en Zorg en Zekerheid een voordelige zorgpolis aan voor Haarlem/Zandvoort Pashouders. De Gemeentelijk zorgpolis is voordelig als mensen hoge of middelhoge ziektekosten hebben. Binnenkort zijn er overal spreekuren waar mensen heen kunnen en waar ze geholpen worden bij het maken van een keuze en bij het invullen van de benodigde ‘papieren’ (digitaal). 

Op verzoek van de gemeente organiseren we een paar aparte bijeenkomsten voor statushouders. Wie kunnen komen helpen met het ondersteunen van de statushouders? 

We hebben (onder voorbehoud) twee data gepland:.
Donderdag 6 december, 19.00 uur
Dinsdag 11 december, 17.00 uur
Amsterdamstraat 57
Kleine moeite, maar wel heel nodig.
Informatie: haarlemmozaiek@ziggo.nl of bij Willemien Ruygrok: 06 51563059 

  

Actiegroep
Er gebeurt ongelooflijk veel in Haarlem. We willen jullie graag bijpraten. Alle vrijwilligers en betrokkenen uit de kerken die bijgepraat willen worden zijn dan welkom. 

Daarom is er op maandag 28 januari as. om 20.00 uur een bijeenkomst met alle kerken. 

Nynke Weinreich, Coördinator Sociaal Programma Statushouders van de gemeente Haarlem gaat in op de laatste ontwikkelingen. 

Aanvang 20.00 uur, Amsterdamstraat 59. 

  

  

Wat willen de statushouders zelf?

Er zijn een aantal bijeenkomsten geweest waar flink gebrainstormd is. Hieronder een deel van het resultaat. Opvallend was dat men erg hamerde op: samen doen. Met alle culturen en met oude en nieuwe Haarlemmers. De Nederlandse taal leren en de Nederlandse cultuur leren kennen. Dit is ook doorgegeven aan de organisatoren van Haarlem Geeft Licht: 

Een aantal specifieke ideeën voor kinderen:

1                 Vooral weer zoiets als Zomerkinderen in de zomervakantie. Ook kinderen en ouders samen. Niet te grote groepen. Mengen en taal centraal (4 – 12) 

2                 Huiswerkbegeleiding door gezamenlijk oude en Nieuwe Haarlemmers, twee keer in de week, in verschillende delen van Haarlem (10 – 18) 

3                 In vakantie extra school om bij te blijven. Ook leuke dingen doen! (8 – 18) 

4                 Beroepsoriëntatie: wat wil je later worden. De jonge Nieuwe Haarlemmers hebben geen goede voorbeelden aan ouders, ooms of tantes. Die hebben immers vaak geen werk. Hoe moet je kiezen wat je later wil worden, als je geen voorbeelden hebt. (10 – 14) 

En voor gezinnen en alleenstaanden: 

1                 Museum cursus: 6 (?) zaterdagen: Rijksmuseum in Amsterdam en/of Naturalis in Leiden en/of Mauristshuis Den Haag en 3 door de groep zelf te bepalen musea. Museumjaarkaart voor de deelnemers. Gebruik maken van de Haarlempas waar mogelijk. 

2                 Muziek en dans, kennismaken met westerse muziek. Informatie en luisteren naar concerten. Kleinschalig. Huiskamerproject? Samen met oude Haarlemmers. Samen drankje en eten na afloop 

3                 Boeken, welke Nederlandse boeken kan je lezen? En je kinderen? Samen boeken bespreken. 

4                 Nederlandse cultuur: 6 (?) bijeenkomsten, keertje film, keer museum, theater. Voorpraten, napraten, samen eten. 

5                 Nederland en geloof. Informatie over Islam, (orthodox) christelijk, humanisme enz. Met excursies naar elkaars geloofshuizen. 

6                 Samen uit. Twee nieuwe Haarlemmers (of twee gezinnen) krijgen een bedrag om met hun maatje een dagje cultuur te proeven. 

7                 Op reis door Nederland voor kinderen (10 – 18 jaar) met begeleiding door ouders en vrijwilligers. Bijvoorbeeld 4 à 5 dagen. Overnachten in groepsaccomodaties. Steeds 1 à 2 nachten. Bezoeken aan bijvoorbeeld: openluchtmuseum Arnhem, paleis het Loo, grotten in Limburg, bezoek aan brouwerij, rondvaart haven Rotterdam, Deltawerken enzovoort.